Herbert Gruber

Narodil sa v roku 1962 vo Viedni, kde študoval grafický dizajn a dodnes pracuje. Svoje grafické štúdio založil v roku 1986 a k prírodným stavbám sa dostal v roku 1999. Odvtedy sa venuje obom činnostiam, stavby mu prinášajú radosť a učenie, grafický dizajn prináša financie. Jedno je vhodné robiť v zimných mesiacoch a druhé v letných. Spoluzakladateľ rakúskej aj európskej siete stavieb zo slamených balíkov (ESBA) https://baubiologie.at/strohballenbau/

Ako si sa dostal k tomu, robíš slamené domy?

Som grafický dizajnér a robil som pre magazín o ekológii niekoľko rokov. Bol som pozvaný k jednému projektu, kde architekt navrhol krajinnú inštaláciu vo Viedni. Inšpirovalo ma to.

Používam grafický dizajn ako komunikačný nástroj, je to moja profesia. Grafický dizajn používam aj v komunikácii o slamených konštrukciách. Som tiež staviteľ. Počítač je niekedy nuda, si sám len s obrazovkou. Potrebujem zdravý životný štýl. Takže pre mňa je to kombinácia projektovej práce a grafiky s plánmi a projektovaním na leto.

Kto sú tvoji zákazníci alebo záujemcovia?

Väčšinou jednotlivci, ktorí si chcú postaviť vlastný dom, hľadajú alternatívy, dôvodom prečo ma  hľadajú je to, že počuli o zdravom dome z hliny a slamy. 10% až 20% ľudí si myslí, že to bude aj lacnejšie. Máme tu tiež veľa architektov na kurze, ktorí si dopĺňajú vedomosti z vysokej školy alebo odinakadiaľ. Všetci architekti, ktorí sú účastníci mojich dielní prišli, pretože ani po 2 až 3 rokoch štúdia nevedia, ako postaviť rodinný dom. 80 percent z nich pochopí princípy a dokonca akceptujú vyššiu cenu. Mali sme dlhšie pôsobenie ako konštruktéri slamených domov v Rakúsku, takže ľudia už poznajú aj ich ceny.

Je cena dôležitá pre zapájanie ľudí ?

Nie som misionár. Myslím, že tak ako žijem, to čo ma baví, že žijem v dome zo slamy to je tá skúsenosť, ktorú by som chcel odovzdať aj ostatným. Chcem ľuďom ukázať, aká je to zábava postaviť dom spoločne, tradičnejším spôsobom.  Ľudia kedysi budovali spoločne, celá komunita na dedine. Dá sa to urobiť znova – ako workshop, s profesionálmi, jednoducho vás usmernia čo robiť a čo nie.

Čo si myslíte o zdieľaní vedomostí?

Všeobecne platí, že som za zdieľanie všetkého zadarmo, ale viem, že tam musí byť obmedzenie. Ale to vždy záleží na ľuďoch. Môžete zanechať niečo pre seba rovnako ako v zdieľaní v komunite. Nepotrebujete niečo ako bitcoins, len malé veci sú dôležité. Zdieľam všetko, čo mám.

Napríklad prišiel jeden chlapík, ktorý chcel poradiť ohľadom svojho domu a priniesol veľký chlieb, ktorý piekol sám. To bolo o.k. Pre mňa ako na výmenu. Viem byt aj Robin Hood, ak nemáte veľa peňazí, platíte ako viete. Open source je pre mňa osobne aj zdrojom energie. Ak niečo zdieľam a dostanem naspäť úsmev alebo priateľstvo, som oveľa viac motivovaný a mám oveľa viac energie robiť ďalšie veci. Takto využívam svoje dielne. Dostanem toľko energie, že napríklad najbližšie tri týždne mi nevadí, či zarobím nejaké peniaze, alebo nie.

Máš nejaký názov pre túto komunitu, túto subkultúru ľudí?

Susedia. Spoločenstvo.

Čo si myslíš o ekologickej dedine?

Páči sa mi to veľmi, ale vidím a aj som už videl veľa problémov. V podstate, zdieľajú sa nejaké základné nástroje, ale v čom bol problém je zdieľanie miesta. Vždy budete potrebovať útočisko, mať trochu súkromia.